вівторок, 18 березня 2014 р.

Кам’янець в роки війни


        Кам’янець в роки війни
Віртуальна виставка
          70 років минуло від того часу, як в Україні вщухли розриви снарядів та полум’я пожеж, але до сьогодні не згасає пам’ять про героїчний подвиг солдатів, які на собі відчули багатолітній пекельний тягар війни, усі її болі, втрати і надії.
         З метою увічнення безсмертного подвигу народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, ушанування пам'яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини, посилення соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни та продовження традиції шанобливого ставлення до ветеранів війни і пам'яті про Перемогу Указом Президента України від 19.10.2012 року №604 оголошено 2015 рік Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.
Вашій увазі пропонується віртуальна виставка, приурочена 70-річчю визволення України та Кам’янця-Подільського від фашистських загарбників.
        На виставці представлена художня література, історичні та документальні видання, що розкривають переможні та трагічні сторінки нашого краю в роки Великої Вітчизняної  війни.



    Прошлое забвению не подлежит / упоряд. В.П.Черныш., М.П.Миронюк. - Кам'нець-Подільський,2008. - 328 с.

   Запропонована читачам книга – це правдива і хвилююча розповідь про відвагу і самопожертву, мужність солдата і офіцера Радянської Армії в роки Великої Вітчизняної війни, а також ветеранського руху на Кам'янеччині в мирний період. В книзі ветерани яскраво і образно розповідають про події 1941-1945 років, в яких безпосередньо брали участь.






    Спогади ветеранів / упоряд. П.К.Краснолуцький. - Кам’янець-Подільський,2005. - 524 с.

    70 років тому завершилась Велика Вітчизняна війна. Люди, які виборювали Перемогу над фашистською Німеччиною і відбудовували свою зруйновану Батьківщину, тепер уже сивочолі ветерани. Тож своїм героїзмом і ратним трудом заслуговують поваги і низький уклін. В цій книзі публікуються спогади учасників тієї жахливої війни і пройдені ними дороги.





Гордость и слава Подолии: очерки о Героях Советского Союза – уроженцах Хмельницкой области / сост. М.Е.Макухин. -Львов: Каменяр,1985. - 262 с.

В книзі документальних нарисів розповідається про мужність і героїзм радянських воїнів - уродженців Хмельницької област, удостоєних високого звання Героя Радянського Союзу.








    Книга Пам’яті України. Хмельницька область: історико - меморіальне багатотомне видання в 10 т. Т.5. Місто Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський район. -Хмельницький:Поділля,1995. - 672 с.
    В історико-меморіальне видання занесені імена подолян, що полягли в роки Великої Вітчизняної війни в боротьбі проти фашистських загарбників. П’ятий том «Книга пам’яті України. Хмельницька область» містить короткі відомості про загиблих уродженців і мешканців міста Кам’янець-Подільський та Кам’янець-Подільського району.





    Олійник Ю.В. Нацистський окупаційний режим  в генеральній  окрузі -«Волинь-Поділля» (1941-1944рр.) /Ю.В.Олійник., О.М.Завальнюк . - Хмельницький: Поліграфіст-2,2012. - 320 с.
    Видання здійснене в межах проекту «Невідомі сторінки історії. Хмельниччина в період окупації». У  монографії досліджується окупаційний режим на території краю. Висвітлено усі аспекти життя Поділля в 1941-1944рр.:

-         карально-поліційна система;
     -         соціально-економічне життя округи;
     -         зміни в духовно-культурному житті українців.



        Подвиг їх безсмертний / упоряд. Г.І.Степанець, А.Д.Горова. - К.:Видавництво Сергія Пантюка,2010. -72 с.

    Короткий біографічний довідник Героїв Радянського Союзу – уродженців нашої області, визволителів і тих, що проживали на Хмельниччині. Матеріали довідника мають можливість використовувати в практичній діяльності з питань героїко-патріотичного виховання учнівської та студентської молоді ветерани, вчителі, працівники культури.





Завальнюк О.М.  Хмельниччина у 1941-1944 рр.: хроніка війни / О.М.Завальнюк, О.Б.  Комарніцький, Ю.В.Олійник. - Кам’янець-Подільський:Абетка-НОВА,2005. - 140 с.
В науковому виданні зібрано фактографічний матеріал про Хмельниччину  в роки окупації 1941-1944 років. Книга цінна тим, що значна частина фактажу подається на загал вперше. Тут висвітлені різні аспекти життя краю в окупаційному режимі:
 -         діяльність УПА в регіоні;
 -         про що писали газети в ті роки;
 -         як працювали освітні та культурні    заклади, інші аспекти життєдіяльності на  окупованій території.



Дембицкий Н.Г. Бои за Каменец весной 1944 года / Н.Г.Дембицкий. - Каменец-Подольский:Абетка,1999. - 320 с.

Представлена книга знайомить про героїчні сторінки визволення і оборони радянськими військами Кам'янця-Подільського у весняні дні 1944 р. Основний тягар штурма, а потім оборони міста, ліг на плечі солдатів 4-ї танкової армії і 30-го стрілецького корпусу. Документи, матеріали та свідчення про військові дії 25-28 березня 1944 року зібрані в данному виданні.






Поділля у Великій Вітчизняній війні / упоряд. В.Г.Абрамов., І.В.Гарнага. - Львів:Каменяр,1969. - 403 с.

Ще один збірник документів і матеріалів з Державного архіву Хмельницької області виданий у 1969 році. Книга цінна тим, що зібраний матеріал відображає усі періоди Великої Вітчизняної війни. Висвітлено документи про окупаційний режим 1941-44рр., діяльність підпілля та партизанського руху, про подвиги наших земляків на усіх фронтах і, звісно, визволення та відбудова краю.




Савчук О. Долі фронтові:сторінки радіо книги / О.Савчук.-Хмельницький: Поділля, 1998. -140 с.

Книга - ще одна сторінка літопису Другої світової війни. Упродовж майже двох десятиріч авторка вела в ефірі по обласному радіомовленню журнал «Пам’ять», присвячений людям ратного подвигу. З чималого її доробку  до книги відібрано кращі радіорозповіді, нариси і зарисовки про ветеранів Великої Вітчизняної, нагороджених орденом Слави і медаллю «За відвагу».





Україна сниться…  Неотриманні листи Подолян, відправлені з Німеччини у 1942-1944 рр. / упоряд. О.А. Алтухова, Н.Ільїна, М.Слободянюк . - Хмельницький,1995. -131 с.
Масове вигнання мирних людей,особливо молоді, на примусові роботи до Німеччини було одним з найтяжчих злочинів , заподіяних фашистськими загарбниками. Листи їм писати заборонялось, дозволялись лише листівки, та незважаючи на це, листи різними шляхами відправлялись додому.
До публікації відібрані найхарактерніші листи,в яких вдалося описати дійсний стан їх існування на чужині. При опрацюванні матеріалів збірки збережено стиль їх авторів і місцеві діалекти.




Сикора Є.Ф. Лица Каменца-Подольського / Є.Ф.Сикора. - Х.: Міськдрук, 2010. -700 с.

Науково-популярне видання Едуарда Сікори недарма представлене на виставці. Розділ «Кам’янець-Подільський в роки війни» розповідає про партизанів і підпільників; про фашистських окупантів та їх підсобників-кам`янчан,  а також мешканців, які не погодились на співпрацю з фашистами і, звісно, про визволителів нашого міста.






Радугин М.Я. Дерзость : документальная повесть /М.Я.Радугин. - М.: ДОСААФ, 1984. - 176 с.
В книзі розповідається про славні подвиги розвідників 16-ї гвардійської мотобригади , яка відзначилась у боях під Курском, Кам’янець-Подільським, Львовом, Берліном і Прагою. Автор книги -  Герой Радянського Союзу, колишній розвідник бригади, визволитель Кам`янець-Подільського





                     
                      Проскурівсько-Чернівецька операція –   видатна подія Другої світової війни: збірник  
    документів і матеріалів / упоряд. М.П.Вавринчук, О.М.Завальнюк., П.Я.Слободянюк . - Хмельницький,2009. -385 с.

          У збірнику представлені документальні свідчення про події визволення Хмельниччини. Цінність цього видання полягає в тому, що тут опубліковані документи про бої за звільнення населених пунктів, а також відомості про втрати, назви, склад та результати бойових дій реальних військ, підрозділів і з’єднань, що діяли на нашій території.



                                                          

Немає коментарів:

Дописати коментар