середу, 11 червня 2014 р.

Кам’янець – острів скарбів


          «Кам’янець – острів скарбів»
Інформаційний стенд

        У відділі краєзнавства для користувачів та учасників конкурсу Wikiday облаштований інформаційний стенд «Кам’янець – острів скарбів», на полицях якого можна попередньо ознайомитися із друкованими джерелами інформації про наш край та з їх допомогою підготувати повідомлення про історичні події, міфи, легенди, героїв регіону і перевірити свої знання про Кам’янець-Подільський.
      Розпочинає виставку ілюстрована карта-схема Старого міста, знята з висоти пташиного польоту. Старовинне місто, величні вежі дзвіниць, міцні і похмурі мури давньої фортеці, бані й стіжкові дахи церков Старого міста, що височить на скелястому острові – уся ця велич у фотосвітлинах на презентованій карті.
        Перший розділ виставки «Історія Кам’янця» представляє нову інформацію про історичний розвиток краю з часів перших поселень на території міста і до сьогодення. Відображена література і про відомих історичних, політичних особистостей. Доповнюють інформацію історичного характеру друковані видання відділу краєзнавства про соціально-економічне становище міста у І кварталі 2014 року, про органи державної влади в місті, рішення сесій міської ради та інша офіційна інформація.
    Наступний розділ виставки «Архітектура Кам’янця». Матеріали, що експонуються на полицях розділу, розкривають архітектурні принади міста, найвизначніші та найзагадковіші шедеври Кам’янця, їх історію та останні дослідження. Старий замок, Кафедральний костел, Замковий міст та інші пам’ятки туристичного центру Поділля – все це в краєзнавчих матеріалах другого розділу виставки.
          Туристів з усього світу Кам’янець-Подільський дивує не лише Старим містом. Неповторна природа, мальовничий скелястий острів, унікальний за своїми ландшафтними та природними особливостями Дністровський каньйон – ось іще одне з див нашого краю. Розділ виставки «Природа Кам’янця» присвячений саме цим чудесам.
     Наше місто славиться не лише пам’ятками історії, архітектури і природи, а й визначними постатями у науці, культурі, мистецтві, освіті та народному господарстві. Матеріали саме про таких людей розміщені в розділі «Кам’янець інтелектуальний».
         Свого часу у Кам’янці-Подільському творили такі визначні письменники як Микола Бажан, Микита Годованець, Володимир Беляєв, Микола Магера та багато інших славних синів українського народу. ХХ століття теж має чимало видатних імен в літературі. Про літературне життя краю можна знайти інформацію у розділі «Кам’янець літературний».
        І ще одна із граней стародавнього міста над Смотричем – його міфи і легенди, якими овіяний кожен куточок, кожна пам’ятка, кожен камінець могутнього форпосту. Цю тему розкриває розділ «Легенди Кам’янця».
      На інформаційному стенді представлені книги, журнали, газети, інформаційні теки, біобібліографічні покажчики, карти, схеми, плакати, туристичні рекламні та довідкові видання, друковані матеріали, підготовлені відділом краєзнавства та багатий фактографічний матеріал. Родзинкою виставки є раритетні документи ХІХ ст., видані на території краю.
         Сподіваємося, наша виставка «Кам’янець – острів скарбів» надихне учасників конкурсу Wikiday на нові відкриття і подарує можливість пізнати рідне місто з незвичного боку.

Немає коментарів:

Дописати коментар