понеділок, 17 листопада 2014 р.

Книжкова виставка "Яків Гальчевський у документах епохи"

Яків Гальчевський у документах епохи

Книжкова виставка

З метою вшанування 120 років з дня народження одного з  борців за українську державність та українську ідею, діяча національно-визвольного руху на правобережній Україні часів Української національної революції (1917-1920 рр.) Якова Васильовича Гальчевського.
Для широкого загалу ім’я Якова Гальчевського маловідоме, проте саме йому судилося стати на чолі повстанського руху на Поділлі і Брацлавщині. Під його керівництвом була створена Подільська повстанська група, яка вела боротьбу проти «червоних окупантів».
Хто ж був той лицар, ватажок «святих і страшних», легендарний і непереможний отаман Орел, відданий слуга Батьківщини? Знайти відповіді на усі ці питання допоможе  книжкова виставка «Яків Гальчевський у документах епохи», презентована у відділі краєзнавства центральної бібліотеки. Виставка складається з кількох розділів:
І. Непереможний ватажок українців. Представлено інформацію про героїчну особистість Орлика, його біографічні дані, фото сотника Армії УНР та найбільш відомі його вислови-звернення до українців.
ІІ. Остання столиця УНР. Розділ представляє інформацію про формування та діяльність повстанських загонів Української Народної Республіки періоду Української революції 1917-1921 рр Камянецької доби, матеріали висвітлюють перебіг тих героїчних подій, військові дії та партизанську боротьбу.

Виставка підготована у тісній співпраці з начальником міського архіву Пташник Юлією Францівною, яка люб’язно надала унікальні документи - розсекречені матеріали Міністерства Державної Безпеки СРСР, судові справи та вироки учасників так званої банди Орлика-Гальчевського. 

Немає коментарів:

Дописати коментар