пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

Вечір пам'яті Сергія Горшкова

РЕФОРМАТОР ФЛОТУ

Вечір-память 
Ведучі заходу - працівники бібліотеки
Слово тримає ветеран військово-морського флоту, учасник війни із Японією, 
старшина 1-ї статті Онисій Михайлович Жук
До молоді звертається ветеран війни, полковник у відставці Олександр Григорович Шех
Виступ начальника ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою 
полковника Олександра Степановича Рощука
Виступи членів науково-пошукового загону військово-історичного клубу «Прометей»
Звучить пісня «Офіцери» у виконанні учня військового ліцею Володимира Плюти 
Композиція «Нам є що захищати» у виконанні вокальної групи «Козацька слава».
Учасники вечора-пам’яті

В рамках святкування 70-річчя закінчення Другої Світової війни у відділі краєзнавства центральної міської бібліотеки відбувся вечір, присвячений 105-тій річниці від дня народження Сергія Георгійовича Горшкова. Наш земляк, видатний флотоводець, з іменем якого пов’язані найбільші перемоги на морі, народився саме у славному місті Кам’янець-Подільському 26  лютого 1910 року.
Сергій Георгійович увійшов в історію як флотоводець, який протягом майже 30 років перебував на посаді головнокомандувача ВМФ СРСР. Сергій Горшков – видатний діяч радянського ВМФ, Адмірал Флоту Радянського Союзу (1967), двічі Герой Радянського Союзу (1965, 1982), лауреат Ленінської та Державної премій, кавалер численних вітчизняних та іноземних орденів і медалей, а також учасник Другої Світової війни. Під керівництвом С.Г. Горшкова був побудований потужний сучасний океанський ракетно-ядерний флот, який більше 25 років ніс бойову службу на просторах Світового океану.
Вечір-пам'ять був організований і проведений спільно з Кам’янець – Подільським ліцеєм з посиленою військово-фізичною підготовкою та міською Радою ветеранів. Активну участь у проведенні заходу брали учні-ліцеїсти. Зокрема, члени науково-пошукового загону військово-історичного клубу «Прометей», який діє ліцеї, дослідили біографію флотоводця. Поділилися з присутніми своїми знаннями Ростислав Сухий, Назар Радзієвський, Роман Скарбанчук, Владислав Бахолов, Єгор Долгов, Ярослав Бородій.
На зустріч були запрошені почесні гості – ветерани Великої Вітчизняної війни. Про все пережите, свої спогади про війну підростаючому поколінню у своїх виступах  передали ветеран військово-морського флоту, учасник війни із Японією, старшина 1-ї статті Онисій Михайлович Жук, ветеран війни, полковник у відставці Олександр Григорович Шех та ветеран війни, ветеран військово-морського флоту, капітан 1-го рангу Микола Йосипович Смоленський.
З подякою до ветеранів звернувся начальник ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою полковник Олександр Степанович Рощук. Він наголосив, що воїни старшого покоління  є зразком героїзму, мужності та патріотизму і на таких людей повинно рівнятися сьогоднішнє молоде покоління.                      
Також на вечорі були присутні люди, які гідно продовжують справу своїх прадідів. Наші земляки, які на власні очі бачили увесь жах військових дій в зоні АТО – Микола Яневич, старший прапорщик Збройних Сил України та Дмитро Наглюк, прапорщик Збройних Сил України – побажали молоді стати мужніми захисниками,  глибоко відданими своїй Батьківщині.
Вихованці ліцею нагадали громаді про своїх Героїв – випускників військового ліцею – Сергія Саліпу, Романа Наглюка та Дана Колісника, які загинули у зоні антитерористичної операції.
Хвилиною мовчання усі присутні пом’янули тих, хто віддав своє життя заради миру у далеких 40-х ХХ століття, і у наш час на Сході України.
На завершення для майбутніх офіцерів незалежної України прозвучали слова:
«Саме вам,  підростаючому поколінню, належить творити нову державу і захищати її від зазіхань недругів. Саме на вас сьогодні лежить висока відповідальність зберегти цілісність України і саме на вас покладає свої щоденні надії український народ».
Музичним супроводом на вечорі звучали пісні «Фронтові побратими» у виконанні народного хору ветеранів війни та праці «Квітка на камені», «Офіцери» у виконанні учня військового ліцею Володимира Плюти та «Нам є що захищати» у виконанні вокальної групи військового ліцею «Козацька слава».
До ювілейної дати бібліотека презентувала книжкову панораму «Реформатор флоту», на полицях якої представлена чисельна інформація про життя та основні військові досягнення Сергія Горшкова. Особливу цінність представляють матеріали 60-х рр. ХХ ст., які бібліотека отримала із секретаріату головнокомандуючого ВМФ СРСР. Це біографія флотоводця, лист-подяка Сергія Георгійовича за привітання із Днем ВМФ, в якому він розповів деякі біографічні дані, а також привітання Адмірала землякам-кам’янчанам із 20-ю річницею Перемоги. На жаль, це лише копії, оригінали зберігаються в обласному архіві.





Немає коментарів:

Дописати коментар