пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

Презентація Книги Пам'яті

 Презентація Книги Пам'яті

Кам'янець-Подільської міської спілки         

ветеранів Афганістану


Афганістан… Брудна, підступна війна... За що, за які ідеали, за чию Батьківщину, в ім’я якої мети загинули десятки тисяч юнаків? Сивіли від горя батьки і матері, ховаючи своїх дітей, вдовами ставали жінки в мирний час. Ми маємо пам’ятати цю трагічну сторінку історії нашого народу та вшановувати тих, хто поліг в афганських ущелинах і низько кланятися тим, хто прийшов з війни живим.
26  лютого у центральній міській бібліотеці відбулася презентація видання, на яке довго чекали кам’янчани. На початку 2015 року зусиллями наших земляків-членів Кам’янець-Подільської міської спілки ветеранів Афганістану побачила світ Книга Пам’яті,
зі сторінок якої віє гарячим подихом афганських боїв. 15 лютого, на мітингу з нагоди 26-ї річниці виведення військ з Афганістану, перші примірники цієї книги були вручені вдовам воїнів-афганців. І уже на міський загал Книга Пам’яті була представлена у центральній бібліотеці.
На таку знаменну подію до бібліотеки завітало чимало почесних гостей: заступник міського голови Василь Сукач, який у своєму виступі подякував ветеранам за проведену роботу та патріотичне виховання молоді, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Валентин Говоровський, який наголосив, що саме подвиг ветеранів Афганістану сьогодні є неабияким прикладом для українських військовослужбовців, голова міської ради ветеранів Леонтій Рогаль, директор районної централізованої бібліотечної системи Марина Папронцька,  представники міських департаменту соціального захисту населення, управління освіти та науки, районні управління освіти, молоді та спорту, управління соціального захисту населення, інші гості. Також на захід завітали учні Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою і студенти коледжу будівництва, архітектури та дизайну.
Презентували видання воїни-афганці – очевидці тих лихоліть, які приймали участь у написанні книги:
-         Володимир Панчеха, полковник, почесний член Правління Спілки;
-         Володмимр Дудко, прапорщик, голова Спілки;
-         Валентин Кособуцький, підполковник, заступник голови Спілки;
-         Володимир Кудря, полковник запасу, член Правління Спілки.
Посивілі завчасно ветерани тієї неоголошеної війни – це люди, для яких патріотизм, самопожертва і героїзм не просто слова. І сьогоднішні юнаки мають рівнятися на них та пишатися їхньою мужністю, подвигом і героїзмом.
Художнім супроводом презентації слугували документальні фільми, власноруч підготовлені членами Спілки.
Надзвичайно емоційно та зворушливо прозвучав виступ Клавдії Волощук, мати загиблого воїна-афганця Олександра Волощука. Сльози гірких спогадів бриніли на очах не лише у родичів загиблих, а й усіх присутніх, коли мати кинулася обіймати бойових побратимів свого сина.
Україна сумує за усіма своїми синами, які загинули, виконуючи інтернаціонального обов’язок у Афганістані, і які віддають свої життя за українську державність, цілісність та недоторканність кордонів у зоні АТО. Усі присутні пом’янули їх подвиг хвилиною мовчання.

Завершуючи презентацію, голова Спілки Володимир Дудко подякував спонсорам, завдяки яким було видано Книгу Пам’яті, членам Правління Спілки Михайлові Джусу та Анатолію Ціхоцькому. Учасники зустрічі були приємно здивовані, адже усі отримали у подарунок Книгу Пам’яті Кам’янець-Подільської міської спілки ветеранів Афганістану.

Немає коментарів:

Дописати коментар