пʼятницю, 24 березня 2017 р.

Дорогами партизанської слави
(до Дня визволення міста)
Книжкова виставка

Найважчі та найжорстокіші випробування випали на долю нашого народу у роки Другої світової війни. Мільйони українців, пройшли крізь це пекло і не скорилися.
У відповідь на жорстокі дії загарбників спалахували вогнища всенародного гніву, почали формуватися партизанські загони. До них увійшли робітники, селяни, люди похилого віку, вчорашні студенти і школярі. Активний опір фашистам патріоти здійснювали у складі кам’янецьких, нігинської, староушицької, орининської, збручанської, нігинської, завальської та інших підпільних організацій і груп. Підпільники знищували важливі об’єкти ворога, здійснювали диверсії, зривали плани вивезення хліба, перешкоджали грабуванню селян, поширювали листівки, в яких інформували про події на фронтах, закликали молодь до опору ворогові.
На Поділлі діяло 5 партизанських з’єднань, 34 загони, понад 140 підпільних і диверсійних груп, які налічували понад 11 тисяч чоловік.
Народні месники здійснили понад 1272 бойових і диверсійних операції, знищили 613 ворожих ешелонів, 128 танків і бронемашин, 638 автомашин, висадили в повітря 216 залізничних мостів.
            На книжково-ілюстративній виставці «Дорогами партизанської слави» представлені книги, які розповідають про нелегкі військові будні партизан, про їхню запеклу боротьбу з ворогом та про людей, які віддали своє життя в цій боротьбі за свободу України. Зокрема, це такі видання як  «Поділля у Великій Вітчизняній Війні», Дембицкий Н.П. «Бои за Каменец весной 1944 года», О.Завальнюк «Хмельниччина у  1941-1944: хроніка війни», Яшан О. «Морально-психологічний стан населення України в умовах окупації (1941-1944 рр.)» та багато інших. Створена експозиція є даниною шани та поваги ветеранам антифашистського опору: колишнім підпільникам і партизанам, захисникам і визволителям рідної землі - усім, кого ми з гордістю називаємо народними месниками.
            Тож запрошуємо всіх бажаючих до перегляду.






Немає коментарів:

Дописати коментар