вівторок, 9 січня 2018 р.

Святкове мереживо зими

Книжкова інсталяція


Січень - перший місяць року й найсуворіший місяць зими. Саме на цей місяць припадає найбільше  релігійних та народних свят,що позначені особливою поетичністю.
А свят зимою й справді чимало. І кожне має свої звичаї та обряди. Деякі з'явилися ще в прадавні часи, інші – трохи пізніше, під впливом християнства.
Народна традиція святкування в Україні тісно пов'язана з циклом важливих господарських справ, оскільки основою життя староукраїнського суспільства були польові роботи. Церква мала свій окремий календар, оформлювала найважливіші події життя людини. Окрім того, до запровадження християнства на Русі вже існувала багата й своєрідна культура.
Накладання церковних традицій та народних, їх досить-таки органічне та своєрідне злиття, вилились у неповторні й самобутні звичаї, традиції, обряди, тобто втілені в рухи й слова світовідчуття, світосприймання та взаємини між людиною та природою, між людиною і людиною, які дійшли до наших часів. Саме тому, напередодні Рідзва у відділі краєзнавства для користувачів була представлена книжкова інсталяція «Святкове мереживо зими». Мета якої – ознайомити читачів із народними зимовими святами та обрядами, виховувати почуття поваги до збережених традицій і звичаїв рідного краю, почуття національної свідомості та гордості, любові до Батьківщини.



Немає коментарів:

Дописати коментар