пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Патріотичний нон-стоп «Моя Україна - єдина та вільна»

 Моя Україна - єдина та вільна

Патріотичний нон-стоп

(до Дня Незалежності України) 

З нагоди 33 річниці проголошення незалежності України відділ краєзнавства центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи провів патріотичний нон-стоп «Моя Україна-єдина та вільна». Захід проходив на Алеї вишиванки і складався із таких активностей:

    - патріотична вітрина «Це моя країна - Україна». На виставці представлено книги, що ведуть нас шляхами боротьби, випробувань та перемог нашої країни, розкривають тернистий шлях становлення української державності.

     - фотовиставка «Незалежна Україна», де були представлені роботи кам’янецький фотомитців.

    - інтерактивні ігри: пазл «Склади карту України», інтелектуальна вікторина «Моя країна – Україна», під час яких відвідувачі могли перевірити свої знання з історії і географії рідної країни і навзаєм дізнатися різні цікавинки та родзинки про регіони України.

Усі відвідувачі патріотичного нон-стопу отримали презенти від книгозбірні та заряд святкового настрою.








 

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Виставка-пошана «Берегиня українського духу»

 Берегиня українського духу
Виставка-пошана

(до 80-річчя Є. Сохацької – 
літературознавиці та педагогині) 

З нагоди 80-річного ювілею знаної в місті і далеко за його межами літературознавиці та педагогині Євгенії Сохацької у відділі краєзнавства Кам’янець-Подільської центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи організовано виставку-пошану «Берегиня українського духу». Приємно, що на презентацію виставки до бібліотеки на гостину завітала сама пані Євгенія і отримала від працівників книгозбірні вітання з ювілеєєм, а бібліотекарі - задоволення від спілкування із відомою землячкою!

Євгенія Іванівна – кандидат філологічних наук, професор кафедри історії української літератури та компаративістики Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, відмінник освіти України, лауреат міської відзнаки «Честь і шана» і всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, багаторічний керівник міського осередку Товариства української мови, Всеукраїнського Товариства Івана Огієнка (1993-2014 рр), очолювала Кам'янець-Подільську  міську організацію “Просвіта”.

Під час нового українського відродження Євгенія Сохацька організувала першу в Україні наукову конференцію, присвячену 110-річчю від дня народження Огієнка (1992). І тоді ж, наприкінці 80-х — на початку 90-х, відкрила його ім’я для багатьох своїх співвітчизників. І вже тоді відстоювала на всіх рівнях необхідність перейменування Кам’янця-Подільського педінституту в університет і присвоєння йому ім’я Івана Огієнка.

         Прагнучи висвітлити життєвий та творчий шлях цієї видатної жінки, на виставці представлені матеріали із збірників, монографій, наукових праць та публікації в періодичних виданнях, які висвітлюють її світогляд і патріотичну

позицію, викладацьку та наукову діяльність, неоціненний вклад пані Євгенії у становлення новітнього огієнкознавства та становлення національної української ідеї в рідному краї.

Окремий розділ розміщує наукові доробки вченої-патріотки, педагогині-професіоналки, безмежно відданій українській справі. Окрім друкованих видань, тут представлені рукописні матеріали з особистого фонду Євгенії Іванівни, які свого часу були люб’язно подаровані нашій книгозбірні відомою землячкою.