четвер, 17 жовтня 2024 р.

День інформації «Кам’янець – Соборна столиця України»

Кам’янець – Соборна столиця України
День інформації

(до 105-ї річниці перебування уряду УНР у місті)

Кам’янець-Подільський це не лише славнозвісна фортеця й пам’ятки, якими наше місто прославилося далеко за межі не лише Поділля, а й України. Кам’янець-Подільський – це ще й коштовна скарбниця нашої української історичної пам’яті.

Саме Кам'янець 105 років тому ставав центром українського політичного і військового життя - тимчасовою столицею Української Народної Республіки. У місті одночасно зійшлися два українські уряди, які об'єднали свої зусилля у боротьбі за Соборну Україну та виступили єдиним фронтом. Увага всієї Європи була прикута саме до Кам'янця - маленького прикордонного містечка, яке за доволі короткий період відчуло на собі всі жахіття війни, постійну зміну влади, грабунки та руйнування, однак змогло вистояти та об'єднати український народ у боротьбі за свою незалежність.

З нагоди 105-ї річниці перебування уряду УНР у місті центральна міська бібліотека імені Костя Солухи провела День інформації «Кам’янець – Соборна столиця України».

В рамках Дня для користувачів презентовано книжкову виставку «Кам’янець – остання столиця УНР». На полицях подано матеріал про українську революцію 1917-1921 рр загалом і про перебування та діяльність уряду УНР в Кам’янці-Подільському зокрема. В інформаційних документах користувач знайде не лише історичні описи подій тих років, а й офіційні матеріали, фотозвіти і світлини революційних подій у місті, історичних постатей, які працювали у нашому краї. 

Для ознайомлення представлено великий обсяг додаткових матеріалів, за якими можна здійснити подорож по знакових локаціях діяльності УНР у столичному Кам’янці.

Історичний екскурс, проведений для здобувачів освіти медичного фахового коледжу, розкривав таємниці історичних подій, які відбувалися у місті в означений період. Протягом заходу користувачі знайомилися з історією міста Кам'янця-Подільського та околиць, із загальною історією Перших визвольних змагань 1917-1920рр. та подорожували віртуально історичними місцями Кам’янця часів УНР.

Направду цікавим та змістовним доповненням заходу став фільм «Присяга 1919. Кам’янець-Подільський – столиця української революції 1919 року» (режисер та оператор: Заєць Андрій, сценарист: Дмитро Бабюк). Слухачі  відчули саму епоху столичного Кам’янця – центру політичного і культурного життя України, до якого була прикована увага всієї Європи та світу.

День інформації мав на меті донести підростаючому поколінню, що ми маємо пам’ятати свою історію і винести з неї правильні висновки, щоб не повторювати помилок у майбутньому.











пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

Творча зустріч з Валентином Терлецьким "Український Маркес"

 Український Маркес
Творча зустріч з Валентином Терлецьким

    В рамках Фестивалю історичної книги в Кам’янець-Подільській центральній міській бібліотеці імені Костя Солухи відбулася творча зустріч з Валентином Терлецьким, українським письменником, поетом, літературним критиком, журналістом, телеведучим, музикантом, лідером рок-гурту «Декаданс», співаком, композитором, актором, режисером.

    Для користувачів бібліотеки відбулася авторська презентація видання «Книга Сили. Воля» із серії романів Валентина Терлецького про джерела сили. Цей приголомшливий історичний роман про феномен українського козацтва надзвичайно припав до смаку нашим гостям, а музичний супровід створив особливо творчу та дружню атмосферу зустрічі.

   Усі бажаючі прийняли участь в афтограф сесії та придбали книгу про таємниці запорозьких характерників...