пʼятницю, 13 червня 2014 р.

WikiDay у бібліотеці

WikiDay у бібліотеці
          13 червня у стінах Кам’янець – Подільської міської центральної  бібліотеки проходив конкурс Вікідень. Протягом дня користувачі бібліотеки та її працівники ділилися з усім світом своїми знаннями про рідний край. Такий унікальний шанс повідати великій кількості людей про Кам’янець-Подільський надала програма «Бібліоміст».
         В рамках конкурсу усі бажаючі мали змогу дізнатися більше про Вікіпедію як онлайн-ресурс, здобути навички роботи з цією енциклопедією та долучитись до створення нових статей про наше місто в українській Вікіпедії протягом WikiDay.
         Проведенню заходу передувала досить змістовна підготовча робота усієї команди Вікідня. Був облаштований інформаційний стенд «Кам’янець – острів скарбів», на полицях якого користувачі могли попередньо ознайомитись із друкованими джерелами інформації про край та з їх допомогою підготувати повідомлення про історичні події, міфи, легенди, героїв регіону і перевірити свої знання про Кам’янець-Подільський.
         Виставка складалась із таких розділів:
«Історія Кам’янця»;
«Архітектура Кам’янця»;
«Природа Кам’янця»;
«Кам’янець інтелектуальний»;
«Кам’янець літературний»;
«Легенди Кам’янця».
         Це дало змогу всебічно розкрити особливості нашого міста, а різнопланова інформація вповні відображала усі аспекти життєдіяльності краю. На полицях були представлені книги, журнали, газети, інформаційні теки, біобібліографічні покажчики, карти, схеми, плакати, туристичні рекламні та довідкові видання, друковані матеріали, підготовлені членами команди, багатий фактографічний матеріал.
         Доповнювали інфо-стенд оголошення та реклама Вікідня, звернення до користувачів. Крім того, інформація про конкурс розповсюджувалась і серед населення міста. До цієї роботи залучались волонтери та партнери бібліотеки – викладачі Національного університету ім. Огієнка, коледжу культури та мистецтв, студенти коледжу будівництва, архітектури та дизайну та Подільський державний аграрно-технічний університет. Вони розповсюджували листівки з інформацією про конкурс у стінах своїх альма-матер та серед кам’янчан. На блогах та сайтах бібліотеки також були розміщені оголошення про Вікідень. На кафедрах усіх відділів бібліотеки, на робочих місцях біля кожного комп’ютера з вільним доступом до мережі Інтернет розмістили звернення до поціновувачів рідного краю із запрошенням до участі в конкурсі.
         Нам вдалося залучити 6 учасників-патріотів рідного міста, які підготували змістовні та цікаві статті. Передусім з допомогою бібліотекарів у Вікіпедії здійснили пошук інформації про Кам’янець-Подільський, визначили теми, про які були відсутні контенти. Скориставшись матеріалами з інфо-стенду, учасники попередньо підготували статті для публікації у Вікіпедії.
         Підготувавшись таким чином, у день конкурсу наші користувачі приступили до справи. Бібліотекарі-члени команди допомагали учасникам у створенні нових контентів української Вікіпедії. Протягом Вікідня нам вдалося поповнити онлайн-енциклопедію такими статтями:
  • Відзнака року (Леся Повар);
  • Олексійчук Микола Андрійович (Катерина Васильчук);
  • Тунгуський метеорит… на Поділлі (Катерина Васильчук);
  • Кам’янець – столиця фестивалів (Анна Дачковська);
  • Кам’янець-Подільська Тріумфальна арка (Діана Вонсович);
  • Кам’янецький кат (Юрій Лопатовський);
  • Бойцова Маргарита (Анжела Павлишена);
  • Плющ Тамара (Анжела Павлишена).
         Висловлюємо свою щиру подяку організаторам конкурсу Вікідня та програмі «Бібліоміст» за надану можливість поширювати знання про Кам’янець – Подільський, а також популяризувати друковані джерела інформації, які зберігаються у нашій бібліотеці.
         Сподіваємося, результати конкурсу, які будуть оголошені за допомогою онлайн-ресурсів програми «Бібліоміст», потішать наших учасників Вікідня і надихнуть на вивчення маловідомих сторінок історії нашого краю. 
Оформлення інфо-стенду

Інформаційний стенд "Кам'янець-острів скарбів"
                    Користувачі бібліотеки за переглядом матеріалів інфо-стенду
 Підбір джерельної бази для створення статей у Вікіпедію
                              Члени команди знайомляться з умовами конкурсу
                                 Підбір матеріалів за допомогою онлайн-ресурсів
Звернення до користувачів бібліотеки в Пункті вільного доступу до мережі Інтернет
Тренінг для учасника конкурсу
                                 Учасник конкурсу знайомиться з умовами конкурсу
                                                 та підбирає матеріали для статті 
Летять статті в онлайн-енциклопедію ...
...знайомлять світ з Кам'янцем – островом скарбів
Потенційні переможці конкурсу
Дружня команда WikiDay

Немає коментарів:

Дописати коментар