середу, 23 вересня 2015 р.

День краєзнавства

«Визначний історик Поділля»

(до 185-річчя Йосипа Ролле)

В 2015-му році виповнюється 185 років з дня народження Йосипа Роллє – відомого мецената, науковця, лікаря, благодійника, письменника та краєзнавця, нашого земляка, багатогранна спадщина якого до цих пір не має гідного вшанування в місті, де він працював, мешкав та похований.
За фахом Юзеф Антоній-Аполінарій Ролле був лікарем, і неабияким: йому пропонували очолити кафедру психіатрії медичного факультету Варшавського університету. Але "доктор Антоній", як його називали в Кам'янці, не зміг залишити край, який любив. Він по крупинках збирав, вивчав і узагальнював минуле цього регіону. Пожертвував медичною кар'єрою, проте залишив по собі чималу спадщину, що є безцінним джерелом для вивчення історії Поділля.
Саме тому, вшановуючи постать Йосипа Ролле, видатного сина Подільської землі, Камянець-Подільська міська центральна бібліотека 23 вересня провела День інформації «Визначний історик Поділля». Протягом дня відбулося кілька заходів:
- презентація книжкової виставки;
- історичний екскурс;
- імпреза рекомендаційного списку літератури «Юзеф Ролле – визначна постать нашого міста» .
Відвідувачі книгозбірні, студенти коледжу будівництва, архітектури та дизайну, мешканці Кам’янця-Подільського та поціновувачі багатогранної спадщини Йосип Роллє, знайомилися з його науковою, історичною, краєзнавчою та літературною спадщиною.  На історичному екскурсі екскурсовод, науковий співробітник Камянець-Подільського державного історичного музею-заповідника Валентина  Вінюкова розкрила багатогранність таланту
видатного сина Подільської землі, розповіла цікаві факти життя Й.Ролле. Книжкова виставка презентувала наукові та художні твори науковця, а також чисельні матеріали про його життєвий та творчий шлях. Весь бібліотечний інформаційний матеріал ми не змогли вмістити на полицях експозиції, але ці документи було представлено на сторінках рекомендаційного списку літератури.       
                                   



Немає коментарів:

Дописати коментар