четвер, 16 вересня 2021 р.

«Тарасові шляхи на Поділлі»

Виставка ювілей

Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу - Тараса Шевченка. Є і в нашому місті вулиця, яка носить ім’я великого Генія, на якій височіє пам’ятник молодому Тарасу. І ми, кам'янчани, маємо особливий привід для гордості, адже живемо на землі, яку свого часу відвідав Тарас.
Відділ краєзнавства міської центральної бібліотеки презентує виставку-ювілей «Тарасові шляхи на Поділлі». Експозиція складається із таких розділів:
«Вічна велич Генія». Тут представлені твори Шевченка останніх років видання, повне зібрання поета у 10 томах і книги, які розкривають нові та добре усім відомі сторінки життєвого та творчого шляху Генія.
«Кобзар і Кам’янець». Розділ висвітлює період життя письменника, коли він ще як молодий художник перебував у Кам’янці-Подільському із місією, порученою археологічною комісією для розбору давніх актів. Представлено літературні пам’ятки подорожі Шевченка на Поділля (повісті «Варнак» та «Путешествие с удовольствием и не без морали»), екскурсійний маршрут «Шевченківськими місцями» у Кам’янці-Подільському, інформаційна тека «Тарас Шевченко і Кам’янець» т а твори письменників краю про події далекого 1845 року.
«Шевченко-художник». Розкрито ще одну грань творчості українського Пророка – талант художника. Матеріали цього розділу розкривають значну частину мистецької колекції Тараса Шевченка. 










Немає коментарів:

Дописати коментар