четвер, 18 серпня 2022 р.

Закохана в архітектуру

Виставка-портрет

(до 95-річчя від дня народження Є.Пламеницької)


Реставрація - скорше чоловіча професія. Але сталося так, що при початках повоєнної реставрації в Україні стояли переважно жінки, молоді і вродливі, сповнені творчого завзяття - Маріоніла Говденко, Євгенія Лопушинська, Євгенія Пламеницька, Раїса Викова, Валентина Шевченко, Валентина Корнєєва, Іраїда Макушенко, Олена Годованюк. Вони починали майже з нуля. Властиво, реставраційна школа на тоді ще не сформувалася, створювали українську школу реставрації, обстежуючи, обмірюючи і досліджуючи сотні поруйнованих і занедбаних після війни пам'яток, рушаючи в експедиції за умов екстремальних, без транспорту і готелю, але з романтичною вірою в те, що краса врятує світ. Євгенія Пламеницька була однією з подвижниць української реставрації, вона повною мірою осягнула цю чоловічу професію, віддавши їй більше, ніж дозволено жінці.

Вперше провела архітектурно-археологічні дослідження в Кам'янці-Подільському (Старий замок, ринкова площа) і виявила муровані укріплення та житлову забудову давньоруської доби, підтвердивши давньоруське походження міста. Співавтор містобудівної концепції регенерації Кам'янця-Подільського (разом з О. Пламеницькою). Співавтор (разом з О. Пламеницькою) дако-римської гіпотези про заснування Кам'янця-Подільського.

У відділі краєзнавства міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи 18 серпня представлена виставка –портрет «Закохана в архітектуру» (до 95-річчя від дня народження Є.Пламеницької).







Немає коментарів:

Дописати коментар