вівторок, 18 травня 2021 р.

 Медіа-презентація: «Лікар та просвітянин Кость Солуха»

(до 160-річчя від дня народження)

На нинішній травень припали одразу два взаємно пов’язані ювілеї: 115- річчя заснування Подільської «Просвіти» та 160-річчя від дня народження її першого очільника – лікаря та громадського діяча Костя Солухи.  З 29 березня 2016 року рішенням сесії Кам ‘янець-Подільської міської ради центральна міська бібліотека носить ім’я Костя Солухи. З цієї нагоди відділ краєзнавства міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи представив медіа-презентацію: «Лікар та  просвітянин Кость Солуха», яка знайомить з неперечісною особистістю лікаря Костя Солухи, він був серед засновників і першим та незмінним головою подільської «Просвіти», а також відомим громадським і культурним діячем і меценатом.  Також він став  одним із просвітян, які сформулювали ідею заснування в Кам’янці класичного університету, й доклав максимум зусиль для її реалізації.
Під його керівництвом просвітянське коло розгорнуло значну роботу із пропаганди українського друкованого слова, влаштування народних бібліотек, розширення просвітницького руху, перекладу на рідну мову Євангелія, впровадження в навчальний процес церковно-парафіяльних шкіл української мови, історії і літератури з викладанням на рідній мові, організації і проведення різноманітних літературних читань, театральних вистав, концертів, тощо. Постать Костя Солухи є прикладом служіння інтересам людської спільноти, громади міста та України.
Також для широкого загалу  буде представлена виставка-ювілей: «Подільській Просвіті-115 років», яка знайомить користувачів з діяльністю і першими іі членами на тернах Поділля і Кам’янця-Подільського.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар