четвер, 19 травня 2022 р.

« Вишиванка – символ української душі»

Виставка-інсталяція


У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.

День вишиванки – поки ще не офіційне і відносно молоде, але таке улюблене народне свято, покликане сприяти єдності й культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

Традиційно в Україні цей день відзначається в третій четвер травня.

Саме тому відділ краєзнавства міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи представив виставку – інсталяцію «Вишиванка – символ української душі», автор робіт є Олександр Романюк – атестований майстром у Національній спілці майстрів народного мистецтва України у 2018 році. Бере участь у міських, обласних виставках, демонстрував свої роботи в Києві, Чернівцях, Хмельницькому. Учасник проекту «Відродження старовинної вишивки» у м. Чернівці. Пройшов курс навчання ручної вишивки у заслуженого майстра народної творчості України Людмили Блащук.

Вишивкою займається з 1996 року. Вишиває рушники, панно, сорочки, доріжки – вишивка в стилі качалочка. Орнаменти на рушниках досить різноманітні, мотиви в орнаментах вишивки різняться. Нині у творчому доробку Олександра Миколайовича більше 100 робіт. Частину з них він подарував рідним та близьким, друзям, колегам по роботі.

Українська вишиванка є абсолютно унікальним, автентичним символом України, який характеризує не лише темперамент нації, але й є її візитівкою, її унікальним кодом та зв’язком між поколіннями!

























Немає коментарів:

Дописати коментар