пʼятницю, 28 жовтня 2022 р.

«Сонячна квітка Поділля»

День Краєзнавства

(до 85-річчя від дня народження Наталі Кащук)


25 жовтня виповнилося б 85 років від дня народження відомої української поетеси, нашої землячки Наталі Кащук, яка свої юнацькі й дитячі роки провела в Кам’янці-Подільському та дуже багато писала про наше місто. Протягом усього життя в своїй творчості вона керувалася словами Олеся Гончара «Дякую Богові, що дав мені народитися українцем».

Наталя Кащук стала відомою поетесою саме завдяки Поділлю. Тут вона зустріла добрих, відданих своїй справі людей, які стали для неї дороговказом у життя, – Т.А. Сис, Є.М. Гінзбург. Це вони привели юну подолянку в літературу, як у храм, і допомогли злетіти над рідним краєм. Крила її виросли саме в Кам’янці-Подільському. І ми цим повинні пишатися.

Саме цього дня у відділі краєзнавства міської центральної бібліотеки для студентів Кам’янець-Подільського фахового медичного коледжу було проведено День краєзнавства «Сонячна квітка Поділля». Розповів про життя і творчі віхи Наталі Кащук молодший науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Андрій Павловський. Книжкова виставка «Кольори рідної землі» стало доповненням до розповіді спеціаліста.

Поетична спадщина мисткині безцінна, бо вона сповнена великої любові до своїх земляків, своєї землі. Рано пішла з життя поетеса, але залишила нам палкий подих своєї поезії, ніжність душі, сповнене любові серце.

Наталя Кащук неповторна. Її коротке життя – це подвиг, один із тих, що підносить людину в очах сучасників, робить її зіркою в очах нащадків.












Немає коментарів:

Дописати коментар