вівторок, 11 березня 2014 р.

Кам’янецькими стежками

 Кам’янецькими стежками
День інформації

 11 березня у відділі краєзнавства центральної бібліотеки з нагоди 200-річчя Тараса Шевченка було проведено День інформації «Кам’янецькими стежками», в рамках якого користувачі бібліотеки могли відвідати такі заходи: 

 - презентація книжкової виставки-ювілею «Тарасові шляхи на Поділлі »

-  краєзнавча година «Кобзар і Кам’янець»;

-  віртуальна екскурсія «Шевченківськими місцями у Кам’янці-Подільському»;

 - презентація рекомендаційного списку літератури «Світоч української культури».  

 Експозиція «Тарасові шляхи на Поділлі» складається із таких розділів:

І «Вічна велич Генія». Тут представлені твори Шевченка останніх років видання, повне зібрання творів поета у 10 томах і книги, які розкривають нові та добре усім відомі сторінки життєвого та творчого шляху Генія.

 ІІ «Кобзар і Кам’янець». Розділ висвітлює період життя письменника, коли він як молодий художник перебував у Кам’янці-Подільському із місією, порученою йому Київською археографічною комісією для розбору давніх актів. Представлено літературні пам’ятки подорожі Шевченка на Поділля (повісті «Варнак» та «Путешествие с удовольствием и не без морали»), екскурсійний маршрут «Шевченківськими місцями» у Кам’янець-Подільському, інформаційна тека «Тарас Шевченко і Кам’янець» та твори письменників краю про події далекого 1846 року.

ІІІ «Шевченко – художник».  Розкрито ще одну грань творчості українського Пророка – талант художника. Матеріали цього розділу розкривають значну частину мистецької колекції Тараса Шевченка. Користувачі можуть побачити репродукції художніх творів Шевченка, книги про його малярський талант, альбоми картин, рукописів його поезій, прижиттєвих видань та інші меморіальних речей з колекції Національного музею Тараса Шевченка.

        На краєзнавчій годині розділили з нами радість свята слухачі університету третього покоління ЦСО «Надія». Працівники відділу краєзнавства разом із гостями висловили свою щиру шану Великому Кобзареві.  Ведучі Оксана Мельник та Тетяна Дутченко розповіли про непросту та трагічну долю нашого генія, молодший науковий співробітник НІАЗу «Кам’янець» Валентин Пагор прочитав доповідь «Чому Шевченко відвідував Кам’янець-Подільський, і чи можна було про це інформувати в часи Російської імперії?». На заході були присутні і сучасні творці слова – учасники творчого об’єднання «Ліра». Людмила Кур’ян прочитала власні вірші, присвячені Тарасу Григоровичу, а Павло Тихонов озвучив уривки з своїх улюблених поезій Кобзаря, об’єднаних під назвою «Поетові заповіти». Заключним акордом прозвучало побажання, аби у наших серцях завжди жила українська мова, звучала рідна пісня і промовляло слово Тараса!



Немає коментарів:

Дописати коментар