неділю, 30 березня 2014 р.

Подвиг кам’янчан житиме вічно

 Подвиг кам’янчан житиме вічно
Вечір памяті

26 березня – святий для кожного кам’янчанина день. В ці останні дні березня далекого 1944 року Кам’янець-Подільський був остаточно звільнений від німецько-фашистських загарбників.
З нагоди 70-ої річниці визволення міста у відділі краєзнавства центральної бібліотеки пройшов вечір пам’яті «Подвиг кам’янчан житиме вічно». Для гостей бібліотеки – студентів університету третього покоління ЦСО «Надія» та учнів коледжу будівництва, архітектури і дизайну – була презентована змістовна програма. Розпочався вечір піснею «Краю мій краю» у виконанні районного хору ветеранів «Вечірні зорі», художній керівник Ольга Підгородецька. 
        Ведучі вечора – Оксана Мельник і Тетяна Дутченко – повернули всіх присутніх до тих страшних «чорних днів» 1941, коли наше місто було окуповано і опинилося у фашистській неволі. Перед очима молоді промайнули страшні випробовування та страждання, які зазнав наш народ, наближаючи бажану мить Перемоги. 
     Про штурм і оборону Кам’янця-Подільського студентам розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України НУ ім.І.Огієнка Сергій Васильович Олійник. Місцеві поети Світлана Кремінська та Людмила Кур’ян читали власні вірші, присвячені визволенню нашого міста. Звертаючись до подій тих давніх воєнних років, виступив почесний гість бібліотеки, ветеран, полковник у відставці, голова міської ради ветеранів Леонтій Інокентійович Рогаль та розповів підростаючому поколінню про окупаційний режим в місті, про боротьбу підпільників та партизанів краю проти нацистського режиму. Учасник бойових дій, який приймав участь у прориві блокади Ленінграда, полковник у відставці Іван Єгорович Кошелев розповів молоді про фашистський геноцид єврейського народу в окупованому Кам'янець-Подільському і подарував бібліотеці власну книгу «Пам'ять», присвячену ювілею визволення Кам’янця.   
     Вшановуючи героїчний подвиг ветеранів-визволителів, Павло Тихонов прочитав вірш Гафура Гуляма «Ветеранам». Впродовж вечора звучали пісні воєнних літ у виконанні хору «Вечірні зорі». Присутні на заході не могли втримати свого захоплення та підспівували виконавцям, а ветерани навіть танцювали під всім знайомий вальс «В лесу прифронтовом».  На завершення заходу усі запрошені вшанували пам'ять наших визволителів хвилиною мовчання, а студенти вручили ветеранам квіти.

Нехай же війна для кожного з нас буде лише сторінкою давньої історії та вічно живим полум’ям горить священний вогонь людської пам’яті! 


Немає коментарів:

Дописати коментар