четвер, 5 вересня 2024 р.

Інформаційна виставка «Яскрава зоря Анатолія Свидницького»

Яскрава зоря Анатолія Свидницького
Інформаційна виставка

(до 190-річчя поета, прозаїка, етнографа, 
фольклориста та краєзнавця  Поділля)

5 вересня для користувачів відділу краєзнавства міської центральної бібліотеки імені Костя Солухи була представлена інформаційна виставка «Яскрава зоря Анатолія Свидницького». Бібліотечна активність презентована з нагоди 190-річчя поета, прозаїка, етнографа, фольклориста та краєзнавця  Поділля.

            А.П.Свидницький відомий в українській літературі як представник шістдесятників ХІХ ст., автор фольклорно-етнографічних нарисів, оповідань, пісень. Він навчався у Кам’янець-Подільській духовній семінарії, ось як описує письменник місто над Смотричем у романі «Люборацькі», написаному в 1861-1862 роках.        

«Кам’янець, як глянути на його здалеку, стоїть у долині; а прийдеться їхати, то на горі та ще на якій горі! Думаєш, дивлячись: тут була колись-то кругла яма, та чиясь невідома сила провела пальцем краями і в тім місці земля репнула; середину ж зігнало до купи, а кругом став рів широченний та глибоченний. На дні річка потекла, Смотрич, от як Хорол завбільшки, і де-де реве по камінні. Понад річкою, де місця стало, люди, що та мурашня, купки собі понагортали й живуть. Глянеш згори – голова закрутиться; глянеш знизу – шапка злетить».

«Анатолій Свидницький, може, і сам не здогадувався, що написав твір, який надовго залишиться однією з найкращих оздоб української літератури.»

(Іван Франко про роман «Люборацькі»).

На виставці до уваги користувачів представлені твори письменника, зокрема відомий роман «Люборацькі», а також матеріали із наукових збірників та публікації з періодичних видань про життєвий та творчий шлях нашого земляка.







 

Немає коментарів:

Дописати коментар