середу, 28 травня 2014 р.

День пам’яті Великого Кобзаря

День пам’яті Великого Кобзаря
Круглий стіл


















     

       22 травня – важлива дата для кожного українця. У цей день прах Тараса Григоровича Шевченка, згідно з його заповітом, був перепохований в Україні на Чернечій горі. Саме в цей день у відділі краєзнавства міської центральної бібліотеки відбулося чергове краєзнавче заняття студентів Університету ІІІ покоління ЦСЗ «Надія»,  присвячене темі «Тарас Шевченко і Поділля».
Працівники бібліотеки, студенти, професори та викладачі історичного факультету національного університету ім. І.Огієнка разом висловили свою щиру шану великому Пророку українського народу. 
Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу - Тараса Шевченка. Є і в нашому місті вулиця, яка носить ім’я великого Генія, на якій височіє пам’ятник молодому Тарасу.  І ми, кам'янчани, маємо особливий привід для гордості, адже живемо на землі, яку свого часу відвідав Тарас.
 Перед слухачами з доповідями та повідомленнями про археографічні подорожі 1846 року на Поділля та Волинь Тараса Шевченка виступили:
-                 Баженов Лев Васильович, доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Кам`янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка, академік Української академії історичних наук, директор Центру дослідження історії Поділля з доповіддю «Вшанування пам’яті Тараса Шевченка на Поділлі у ХІХ-ХХІ століттях»;
           Філінюк Анатолій Григорович, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України  Кам`янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка  з доповіддю «Шевченко як велич українського духу»;
-              Хоптяр Юрій Анатолійович, кандидат історичних наук, професор кафедри історії народів Росії та спеціальних історичних дисциплін Камянець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка з доповіддю «Перебування Шевченка в Кам`янець-Подільському».
           Звісно, в одному занятті ми не змогли у повній мірі розкрити тему подорожі Шевченка до Кам'янця, тож шукайте, вивчайте життя Кобзаря, і можливо, в його історії, в його словах ви знайдете відповіді на свої запитання, ви знайдете віру в майбутнє, ви знайдете любов до своєї Батьківщини.

Немає коментарів:

Дописати коментар