середу, 10 квітня 2024 р.

День інформації «Магдебурзьке право в історії нашого міста»

 Магдебурзьке право 
в історії нашого міста
 День інформації
(до 650-річчя отримання містом 
Магдебурзького права)

Сьогодні гості Кам’янець-Подільської центральної бібліотеки імені Костя Солухи слухали крутезну історію про унікальність нашого міста і вкотре переконалися, що ми живемо у краї з виключно неповторною історичною, культурною і економічною спадщиною. Адже у 2024 році ми відзначаємо 650-річчя надзвичайної події – Кам’янець з рук литовських князів Коріатовичів отримав Магдебурзьке право і відповідно святкуємо 650 річницю від першої писемної згадки про наше місто. А це свідчить про те, що ми на на 120 років швидше за Київ і на 70 років швидше за Мукачево отримали надважливий документ, який поставив наше місто в один ряд з багатьма розвинутими середньовічними європейськими містами Німеччини, Польщі, Чехії, Литви та українськими - Львовом, Володимиром, Луцьком та ін. Даний документ дає беззаперечні підстави говорити про те, що Кам’янець-Подільський був одним із ключових міст краю уже з XIV століття.

Користувачі бібліотеки протягом Дня інформації «Магдебурзьке право в історії нашого міста» дізнавалися про особливості юридичного статусу, який отримав Кам’янець-Подільський 7 січня 1374 року від володарів Поділля князів литовського походження Коріатовичів. Для відвідувачів пропонувалися інформаційна книжкова виставка «Магдебурзьке право» та краєзнавча година «Перший документ з історії Кам’янця».

Про Магдебурзьке право як про унікальне явище в історії середньовічної Європи та значення цього документу для Кам’янця-Подільського для здобувачів освіти коледжу будівництва архітектури та дизайну розповідала науковий співробітник Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Наталю Варчук.

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар