четвер, 11 квітня 2024 р.

Година пам’яті «Табори смерті»

 Табори смерті
Година пам’яті
(до Міжнародного дня визволення в’язнів 
нацистських концтаборів)

11 квітня в усьому світі відзначають пам’ятну дату — Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Вона створена на честь події, яка мала місце 11 квітня 1945 року, коли в'язні концтабору у Бухенвальді почали інтернаціональне повстання проти гітлерівців.

В цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах. Щорічно в цей день і Україна разом з усім світом вклоняється людям, які пройшли крізь жахіття фашистських катівень.

Цій сумній даті була присвячена година пам’яті «Табори смерті», проведена завідувачкою науково-освітнього відділу Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Ольгою Венгровою та завідувачкою сектору «Старий замок» Іриною Лехіцькою в стінах центральної міської бібліотеки імені Костя Солухи для учнів Кам'янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Із лекції співробітників музею-заповідника, яка супроводжувалася презентаційним матеріалом,  присутні дізналися про види нацистських в’язниць Європи загалом та Кам’янця-Подільського зокрема, про військові табори Поділля, яких було 17, та про жахливі події років ІІ Світової війни на території краю. Надзвичайно вразили дітей жахливі відомості про знищення, тортури та експерименти з в’язнями у нацистських таборах. Система концтаборів, вибудувана нацистською Німеччиною, є однією з найжахливіших і найпотворніших речей, які переживало людство. Пам’ятаймо ж нацистські злочини, щоб не повторилась трагедія ІІ Світової війни.



Немає коментарів:

Дописати коментар